Digitale Werkplek

Er zijn intussen zéér veel termen om te verwijzen naar “die manier van werken waar we intensief ICT gebruiken, zodat we ook bvb thuis kunnen werken”. In Vlaanderen gebruiken we nu op Twitter onder andere #hetnieuwewerken, #NWOW en #TPOW (tijds- en plaatsonafhankelijk werken).

Maar die labels hebben alle nadelen. Als we al 10 jaar over het nieuwe werken praten, tja. is het dan nog wel nieuw? En gaat het in eerste instantie wel om tijds- en plaatsonafhankelijk werken? Moeten we niet eerst gewoon zorgen dat we gewoon goed online samenwerken, en is tijds- en plaatsonafhankelijk werken niet eerder een extra voordeel aan het eind?

Zie ook de opmerking over Het Nieuwe Werken als “beladen term” in het interessante artikel op de site http://hetnieuweteamwerken.be/ over het project bij Janssen Pharmaceutica.

Daarom mijn voorstel: laten we het gewoon de “Digitale Werkplek” noemen.

Dat is volgens mij de meest accurate omschrijving. We hebben allemaal onze analoge werkplek waar we naartoe gaan om te werken en collega’s te ontmoeten. Wel: die digitale werkplek is net hetzelfde, maar dan digitaal. Je gaat er naartoe om je werk te doen, om collega’s te ontmoeten. En natuurlijk is die digitale werkplek sociaal. Niemand werkt alleen. Toch?

Internationaal wordt er ook in die richting gedacht: zo noemt Gartner het digital workplace, en je hebt natuurlijk ook de Digital Workplace Group met hun schitterend event onlangs #dw24.

Op Twitter wordt #digitalewerkplek trouwens nu ook al regelmatig gebruikt.

Hierbij nog een overzichtje van alle termen die (Nederlands en Engels door elkaar) circuleren. Ben ik er nog eentje vergeten? Laat het me weten @bartvanroey.

Termen die gebruikt worden om te verwijzen naar de Digitale Werkplek
Collaboration 
Computer Supported Collaborative Work #CSCW
Digitale Werkplek #DW
Employee Social Networks #ESN
Groupware
Het Nieuwe Werken #HNW of #hetnieuwewerken
Modern workplace (gebruikt door oa Microsoft)
Office Automation
Resultaat Gericht Organiseren #RGO
Samenwerken 
Slim werken
Social buziness #socbuz
The New World Of Work #NWOW
Tijd en Plaats Onafhankelijk Werken #TPOW


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *