Verslag event Het Nieuwe Werken

Aan het eind van het jaar is het altijd fijn om even terug te kijken naar wat er allemaal gebeurd is doorheen het jaar. Een mooi moment was zeker het event over “Het Nieuwe Werken” (HNW) dat ik mocht organiseren samen met de bedrijven Eff3ct, Orbit One en Microsoft. Hierbij mijn kort verslag van het event, door uit elke presentatie “mijn lievelingslide” te kiezen en die even toe te lichten. Dit zijn de vier presentatoren op een rij (letterlijk :-)).

Bart Van Roey, Gerd Steegmans, Sophie Van der Stallen, Olivier Mangelschots

Van links naar rechts: Bart Van Roey (ihop), Gerd Steegmans (Eff3ct), Sophie Van der Stallen (Microsoft België) en Olivier Mangelschots (Orbit One).

Orbit One

In de presentatie van Olivier over het bits verhaal, vond ik dit de sterkste slide: een overzicht van alle onderdelen van een goeie digitale werkplek:

Essentiële tools voor de digitale werkplek
De eerste tool is inderdaad een handige laptop of tablet. In sommige bedrijven willen ze wel mensen van thuis laten werken, maar vele mensen hebben nog een desktop PC. Is de privé ICT van de medewerker dan voldoende (krachtig, beveiligd,…) om het telewerken mogelijk te maken?

Draadloos internet is ook een vereiste. Zorg er ook voor dat bezoekers makkelijk (ook in de ontvangsthal bvb) op het netwerk kunnen. My work is where my wifi is, of toch zo ongeveer.

De tools van onder andere Microsoft zorgen er inderdaad voor dat je van overal contact kan hebben met je collega’s en met de data. Paperless is een vereiste die voor sommige bedrijven (of departementen zoals legal) nog een grotere uitdaging zijn dan we zouden verwachten.

Vergaderruimtes met groot scherm, touch scherm of Surface hub zijn een super om live meetings, en online meetings te ondersteunen. En als je dat kan doen met een goeie koffie, samen met (hopelijk) fijne collega’s, tja, dan krijg je zo zin om lekker te gaan samenwerken. Toch? 

Wat ik misschien zou toevoegen, zijn rustige werkplekken. Bvb bij Swift heeft men daar heel veel aandacht aan gegeven, en zijn die stille ruimtes heel populair.

Eff3ct

In de presentatie van Gerd over de bricks, zaten natuurlijk een aantal mooie slides met aangename kantoren met diverse types werkruimtes zoals deze

Slide Gerd mooie werkruimte

 

maar zijn meest interessante slide vond ik zeker deze: 

Slide Gerd Effect van ruimte als managementtool

 

Vaak wordt er met een “beperkte” bril naar de (fysieke, maar geldt ook voor digitale) werkplek gekeken: een plek om samen te werken, kennis te delen enz. Maar als je het goed aanpakt (bvb met de hulp van Eff3ct ;-)) kan je veel meer bereiken: je (digitale) werkplek wordt iets waar de medewerkers trots op zijn. Waar ze graag en met fierheid vertoeven. Met heel mooie effecten als resultaat (imago, duurzaamheid,…).

Microsoft

Sophie vertelde het heel boeiende verhaal vanuit de HR groep van Microsoft. Hoe ze continu verder denken over hoe ze hun medewerkers best alle mogelijkheden gegeven om optimaal te werken. Het Nieuwe Werken is bij hen eigenlijk al geïmplementeerd en nu denken ze verder.

Deze slide vat alle acties van Microsoft HR goed samen:

Slide Sophie Actions driven by HR

Training & development voor alle medewerkers, maar deels ook specifiek voor managers. Daarnaast aandacht voor fysieke maar ook geestelijke gezondheid (oa door sessies over Mindfullness @ work) en dan zeker niet te vergeten: luisteren naar je medewerkers, en hen betrekken bij de toekomstplannen: Office of the Future. We zijn benieuwd!

ihop

Welke slide moet ik kiezen uit mijn eigen presentatie? Ik vind ze allemaal even interessant ;-). Maar ik kies dan toch voor deze: 

Slide Bart Performante Digitale Werkplek

Bovenaan staat wat een digitale werkplek moet zijn: je moet er je werk kunnen doen (graag efficiënter dan op kantoor) en je moet er je collega’s ook echt kunnen ontmoeten. Anders werkt het niet.

Onderaan staat (tot de essentie vereenvoudigd) hoe je komt tot een dergelijke werkplek: start met kijken naar je cultuur en management stijl: is die open genoeg om op een andere manier te gaan samenwerken). Daarna kijk je naar processen en tools: wat houdt het werk in dat er moet gebeuren, en welke (sociale) ICT tools hebben we nodig om dat werk te ondersteunen. Als je die stappen gezet heb, en je hebt een goeie digitale werkplek, dan kunnen je medewerkers werken waar en wanneer ze willen.

En verder…

Wil je graag de slides uit deze presentatie, of mag één (of meerdere) van deze sprekers bij jou op kantoor deze presentatie komen geven? Of misschien doen we het online via Skype of Hangout? 

Contacteer me dan via email: mijnvoornaam at ihop.be

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *